איך לבדוק את הכלב בעצמך בבית?
08-05-2018
מכירים את ייסורי המצפון שעולים אחר אירוע שיכולנו למנוע? המחשבות שמבצבצות ואומרות "איך לא ידענו, איך לא מנענו את זה קודם?" הסיטואציות הללו מאוד שכיחות בכל הנוגע לבריאותם של בעלי החיים שלנו.
העידן הטכנולוגי בו אנו מצויים מאפשר לנו חשיפה למידע רב ובשניות, כזה שיכול להציל חיים.
אם רק נקרא ונשכיל נוכל באמצעות בדיקות פשוטות לגלות מבעוד מועד סיכונים וסימנים מעוררי חשד אצל הכלבים שלנו ואף נוכל לפנות או להפנות את חיית המחמד לוטרינר או לבקש ביקור בית לאלתר.
בשורות הבאות נפרט על בדיקות שגרתיות אותן יכול כל אדם לבצע בבית על מנת לגלות סימנים מוקדמים למחלה או מצב פתולוגי. כמו כן, נמנה מספר מקרים שיחייבו פנייה דחופה למרפאה הוטרינרית ונסיים במקרים שיצריכו הגעה של וטרינר חירום לביתכם או למקום בו נמצא בעל החיים.
בדיקות שגרתיות לבעלי החיים
אומרים חכמים כי אין טוב ממראה עיניים ובאמצעות מבט ועירנות מצד הבעלים ניתן לגלות רבות אודות מצבו הרפואי של בעל החיים.
- תזונת בעל החיים – האם הרגלי התזונה של הכלב השתנו? האם הוא אוכל יותר מדי (או יותר ממה שאכל בעבר)? האם הכלב שותה בלי סוף? נהפוכו, האם בעל החיים נמנע משתייה? תשובה חיובית לאחת מן השאלות מצריכה בירור וטרינרי מעמיק.פועל יוצא של נושא התזונה הוא משקלו של בעל החיים. אם אתם מבחינים כי החתול שלכם העלה מספר לא מבוטל של קילוגרמים או הכלב איבד משמעותית ממשקל גופו אז אל תתמהמהו ופנו עוד היום למרפאה הוטרינרית.
- אף, אוזן וגרון (או יותר נכון שיניים) – כמו שנאמר, ניתן לדלות מידע רב בעזרת מבט. הביטו על האף ובדקו אם מבצבצות הפרשות שאינן כתמול שלשום. תנו מבט פנימה לאוזני הכלב ובדקו אם הן נקיות, ואם אתם מריחים ריח מוזר שעולה מהאזור אז זהו סימן שיכול לרמז על דלקת.גם שיני הכלב רגישות ויכולות לבשר על פגע רב המתחולל בפה של הכלב. הבל פה אצל כלבים יכולה להעיד על הצטברות אבנית בשיניים וזאת עלולה לגרום לדלקות חניכיים, ממש כמו אצלנו בני האדם.הרחתם ריח רע, הבחנתם שמשהו אינו כשורה אז פנו לוטרינר שלכם לצורך בירור מעמיק.
- עיניים הן הראי לנשמה – המשפט הזה מקבל משנה תוקף אצל כלבים שעיניהם הבורקות והבוהקות מעידות על מצבם. אם אתם שמים לב לאדמומיות, צבע צהוב, גושים או כל סימן מחשיד אחר באזור העיניים אז גשו מיד לגורם המטפל.
- דופק מהיר – אם הכלב סיים את ריצת חייו אז סביר כי הדופק שלו יעלה. אך אם הדופק עולה ללא סיבה ניכרת לעין או ממאן לרדת, או שאתם מבחינים כי הכלב מתחיל להתנשף בצורה שאינה מאפיינת אותו אז ייתכן וישנה בעיה המצריכה טיפול. אלו הן בעיות הקשורות למערכת הלב והנשימה ואינן סובלות דיחוי.
- פגיעה אורתופדית – כלבים אוהבים להתרוצץ, זה נכון כמעט לכולם. אם הכלב שברשותכם מסרב בכל תוקף לצאת, נמנע מהליכות. מדדה או מביע אי נוחות אז צריך לבדוק אם ישנה פגיעה אורתופדית. כמובן כי ישנם סימנים שיכולים גם להעיד עם פגיעות נוירולוגיות אך לשם כך יש לגשת לוטרינר לבדיקה מעמיקה.
מתי צריך לגשת לוטרינר?
התשובה הטובה ביותר היא כל אימת שאתם חושבים שצריך לגשת ובנוסף, במקרים בהם אתם מבחינים בשינוי בהתנהגותו של הכלב, ו/או במצבו הגופני.
ננסה לפרט ככל הניתן על בעיות שצריכות להדליק אור אדום ומחייבות טיפול וטרינרי:
- שלשולים מרובים – מדובר על סימפטום שמצביע על בעיה ראשונית שיכולה להיגרם מסיבות רבות: הרעלת מזון, אוכל מקולקל, גוף זר או כל גורם אחר. סכנה הטמונה בשלשולים מרובים הינה סכנת התייבשות ולכן יש לפנות למרפאה וטרינרית בה יוכל לקבל הכלב נוזלים ולקבל טיפול בהתאם למצבו.
- הקאות – ממש כמו שלשולים גם הקאות יכולות להיגרם מסיבות רבות ועשויות להסתיים בהתייבשות. אם אתם רואים כי הכלב מקיא ללא הפסקה אז רצוי למהר ולפנות איתו לטיפול.
- אי מתן שתן – הכלב אינו משתין זמן רב? זה תמרור אזהרה שיכול לרמוז על חסימת שתן. לפיכך, מהרו לקבל ייעוץ הולם.
- התנפחות של הבטן – זהו מצב מסכן חיים שיכול להצביע על היפוך קיבה. בכל סיטואציה בה אתם חושדים כי הבטן נפוחה יותר מהרגיל אז הוטרינר הוא הכתובת.
- חוסר תגובה מצדו של הכלב – אפאטיות ממש כמו אצל ההולכים על שתייה היא תסמין המבשר על בעיה רחבה יותר. אם כלבכם אינו מגיב לגירויים אז סימן שמשהו אינו כשורה ומצריך טיפול מיידי.
- נפיחות, חתכים או כוויות באחד מאזורי הגוף – נפיחות יכולה להיגרם מסיבות רבות ורצוי לזהותה מוקדם ככל הניתן. אם זיהיתם אזור נפוח, גושים חשודים, כוויות או חתכים אז גשו לוטרינר שייתן מבט ויוודא כי אין מדובר בגורם מסכן חיים.
- דימומים – מצב של דימום שאינו פוסק הוא סימן המעיד על מצוקת בעל החיים.
- השתנקויות, פרכוסים או התקפים אפילפטיים – אין מה להוסיף, זהו אינו מצב תקין שמחייב בדיקה יסודית.
מתי מחייב המצב ביקור בית של וטרינר חירום?
- פגיעות רב מערכתיות – אם מדובר על פגיעה במערכות רבות וייתכן גם פנימיות אז כל תזוזה יכולה לסכן את מצבו הבריאותי של הכלב. במקרים הללו רצוי וכדאי להזמין וטרינר חירום למקום האירוע. אירועים נפוצים הם תאונות דרכים או קרבות כלבים.
- חשיפה של בעל החיים לרעל או חומר מסוכן – פעמים רבות נחשפים כלבים לחומרי הדברה, רעלים ושאר מזיקים שעלולים להוות סכנה מיידית לחייו של הכלב. במקרים אלו הקדימו לפנות אל הוטרינר ולבקש את הגעתו למקום.
- הכשת נחש או עקיצה – כן, גם הכלבים שלנו חשופים לסכנות שאנו בני האדם חוששים מהן. כלבים יכולים להיעקץ על ידי עקרבים ואינם מוגנים מהכשות נחשים. כמובן כי הן מסכנות חיים ודורשות התערבות מיידית.
- בעיות במהלך ההמלטה – כאשר הכלבה סובלת מבעיות בזמן ההמלטה אז לא תמיד ניתן להתפנות איתה אל המרפאה. במקרים אלו צריך להזמין ביקור בית של וטרינר באופן דחוף. בעיות שיכולות להתרחש הן גור שלא מצליח לצאת, כלבה המגיעה לאפיסת כוחות וכד'.