בעולם מושלם, כל פעם שהיינו מעט דואגים לשלומה של חיית המחמד שלנו היינו לוקחים אותה לווטרינר כדי שיבדוק אותה. אבל אנחנו חיים בעולם שאיננו מושלם וישנן מספר סיבות שבגללן אנחנו לא רצים אל הווטרינר בכל פעם שהכלב מתעטש או החתול נאנח.
בגלל כל הסיבות הללו חשוב אם כן לשאול: מתי לא מחכים לבוקר אלא רצים מיד אל הווטרינר? אילו מקרי חירום מחייבים בדיקה וטרינרית מיידית וטיפול מהיר?
כיוון שיש הרבה מחלות בעולם והרבה חיות מחמד מסוגים שונים, הנה מספר כללי אצבע ומקרים נפוצים יחסית שיכולים לסייע לכם בהחלטה אם כדאי לחכות לבוקר או שעליכם למצוא מיד וטרינר שזמין 24 שעות.
חשוב לזכור שהתנהגות שאיננה נורמאלית באופן משמעותי יכולה להוות סימן לכך שהחיה סובלת ממקרה חירום רפואי. כך למשל חתול שלפתע משתין מחוץ לארגז החול שלו מספר פעמים יכול להיות סימן לכך שהוא סובל מחסימה בדרכי השתן. לכן במקרה של התנהגות חריגה במיוחד כדאי להתייעץ עם וטרינר חירום.
מפגש עם חיות ארסיות ואו עוקצניות: אם חיית המחמד שלך ננשכה על ידי נחש, נעקצה על ידי עקרב או נדל והיא מראה סימני מצוקה, יש למהר אל הווטרינר. סימני המצוקה יכולים לכלול נשימה כבדה, אפטיה, חולשה, חניכיים חיוורות מאוד, דימום או סימנים לכאב רב. גם עקיצת דבורה או צרעה יכולה להיות מסוכנת לחיות מחמד אם הן רגישות או אלרגיות לעקיצות כאלה.
טראומה פיזית גדולה: חיית מחמד שנחבטה באופן משמעותי (תאונה עם רכב או שנפל עליה חפץ כבד, לדוגמה) עשויה לסבול מנזקים פנימיים גם אם לכאורה היא בסדר. במקרה שכזה יש להתייעץ מיד עם וטרינר. כמובן שאם ישנם סימנים כמו חולשה, אפטיה, חניכים חיוורות או סימנים לכאב רב, יש להגיע מיד אל הווטרינר.
סיכוי שהיה מגע בין החיה ובין רעל: בין אם מדובר ברעל שנספג דרך העור כיוון שנשפך על בעל החיים שלכם חומר רעיל כלשהו ובין היא הצליחה לאכול חומר רעיל (או שאתם חושדים שזה מה שקרה.) הרעלה דורשת טיפול מהיר ומיידי וכל עיכוב יכול לעלות לחיה ביוקר.
המלטה שנמשכת יותר משלוש שעות: אם חיית המחמד שלכם ממליטה תחת השגחתכם, במקרים שבהם ההמלטה לא מסתיימת לאחר שלוש שעות יש סיכוי רב לכך שיש סיבוך ולכן יש למהר אל הווטרינר.
כיוון שהרשימה הזו איננה, והיא גם לא יכולה להיות, מלאה ומקיפה, רשמו לפניכם שתי הערות חשובות.
לימדו להכיר את חיית המחמד שלכם טוב ככל האפשר. כך תוכלו לדעת מתי היא סובלת, חולה או זקוקה לעזרה. לא רק שתוכלו לזהות בעיות רפואיות לפני שהן הופכות למקרי חירום, גם תוכלו לדעת טוב יותר מתי מדובר במקרה חירום שמחייבים ביקור בהול אצל רופא החיות שלכם.
בסופו של דבר, מוטב ללכת לווטרינר ולגלות שזו הייתה אזעקת שווא מאשר לא למהר אליו ולגלות שטעיתם, עם כל התוצאות הנלוות לכך. נדמה שמוטב להפסיד כמה שעות שינה בגלל ביקור מיותר ולא לאבד הרבה שעות שינה בגלל רגשות אשם. אתם מכירים יותר מכולם את חיית המחמד שלכם ולכן כדאי שתסמכו על החושים שלכם ועל תחושת הבטן שלכם.
והכי חשוב: שכולם יהיו בריאים!