כלב ותינוק חדש, האם כדאי לגדל אותם יחד?
תינוק חדש בדרך למשפחה ושאלה עתיקת יומין עולה, האם להמשיך להחזיק בחיית המחמד לצד התינוק?
בקרב משפחות רבות תעלה הדילמה האם לגדל תינוק וכלב יחדיו? שאלה הרת גורל עבור הכלב, ולא פחות עבור המשפחה שנקשרה לבעל החיים.
כיצד נותנים מענה לשאלה כזו, אתם בוודאי שואלים.
במרוצת השנים כוטרינרית נשאלתי לא אחת האם להמשיך להחזיק בבעל החיים במקביל להצטרפות תינוק למשפחה. אתם בוודאי יכולים לנחש את נקודת המוצא שלי, אך חשוב לבחון כל מקרה לגופו.
בשורות הבאות אעלה מספר נקודות שיוסיפו שיקולים אובייקטיבים לקבלת ההחלטה.
רבים המחקרים שמצאו קשר חיובי בין גידול כלבים בסביבת תינוקות ובין מערכת חיסונית חזקה יותר של התינוק (לעומת תינוקות שגדלו ללא כלב).
חיזוק מערכת החיסון התבטא בצריכת אנטיביוטיקה פחותה וסיכון נמוך יותר ללקות במחלת האסתמה.
מחקר מעניין שכלל 397 ילדים פינלנדים מצא כי תינוקות שגדלו בסביבת כלב בשנה הראשונה לחייהם היו בסיכון נמוך יותר לצינון ולדלקות אוזניים (לעומת ילדים ללא כלב).
גם במבוגרים ניכר כי נוכחות כלבים עושה חסד עם הבריאות. מחקרים רבים העלו ממצאים של סיכון נמוך ללקות בחולי מינורי דוגמת כאבי ראש, חום גבוה וסחרחורות.
מחקר רחב היקף שכלל 5,741 נבדקים אוסטרלים מצא כי אנשים אשר גידלו כלבים הראו מדדים טובים יותר ממקביליהם שלא גידלו. הדגש היה על סיכון נמוך יותר לפתח לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה ויתר טריגליצרידים (שומנים בדם).
גם בפן השיקומי עולה כי נוכחות כלבים תורמת רבות להחלמה ולשיקום. מחקר משנת 1995 ב- American Journal of Cardiology העלה כי סיכויי ההישרדות של חולים לאחר התקפי לב שנכחו לצד כלב גבוה פי 8.6 מאשר אנשים שלקו בהתקף לב והשתקמו ללא כלב בסביבתם.
אינספור מחקרים מעלים כי נוכחות כלב בחייהם של ילדים מחזקת את תחושת הפופולריות של הילדים בקרב החברה. נתון נוסף הינו אמפתיה מוגברת של ילדים אשר גדלים בנוכחות בעל חיים. אם אתם שואלים אותי, אז הנתונים הללו אינם מפתיעים כלל, שכן גידול כלב והטיפול בו דורשים מסירות גבוהה ואחריות רבה מצד הילדים.
אם אתם בעלים של כלב אז בוודאי הבחנתם כי חיית המחמד מסייעת לכם לעצור את מירוץ החיים, ולו למעט, ולצאת לבילויים משפחתיים. טיול יומיומי עם הכלב יסייע להוציא את הילד אל העולם האמיתי ויגביר את זמן האיכות המשפחתי.
לצד זמן איכות נהדר ישנו מימד נוסף, חשוב לא פחות, והוא מימד הפעילות הגופנית. כלבים אוהבים להתרוצץ ולהשתולל וכך משאירים גם אותנו פעילים יותר גופנית.
לצד היתרונות הרבים ישנם גם חסרונות שראוי לציין ולקחת בחשבון:
בעלי חיים בכלל וכלבים בפרט עלולים להדביק אותנו בני האדם במחלות. כמובן שטיפול וטרינרי שוטף, בחירה נבונה של בעל החיים וחינוכו עתידים להפחית מאוד את הסיכון ואף להעלימו. לפיכך, אין להתייחס לגידול בעל חיים בקלות ראש.
אימצתם בעל חיים? גשו ישירות לוטרינר, קבלו את הטיפולים הדרושים והישארו במעקב רציף למען בריאות איתנה של חיית המחמד ושל הסובבים אותה.
לעיתים, אנו רוצים ללמד את ילדינו אחריות מהי ומטילים עליהם לטפל בצואתו של הכלב. אנא הימנעו מכך, מכיוון שצואת הכלב (נכון לכל בעלי החיים) הינה מקור לטפילים. מערכת החיסון של הילד עודנה בשלבי התגבשות ולכן רצוי כי פעולה זו תיעשה בידי מבוגרים בריאים ובאמצעים ראויים (כפפות ושקית אטומה).
טרם מקבלים החלטה האם לגדל כלב ותינוק יחד יש לנתח ולבחון את התנהגות העבר של בעל החיים. אם ידוע לכם כי בעל החיים שברשותכם נוטה להתנהגות תוקפנית כלפי אורחים ומבקרים, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע בנוגע לגידול המשותף, ובמקרים מסוימים להימנע מכך.
לסיכום, חברנו הטוב ביותר מסייע גם לבריאותנו הנפשית והגופנית כאחד. בעזרת טיפול מסור, עירנות, זהירות וחוות דעת מקצועית תוכלו להפיק אין ספור יתרונות מגידול משותף של תינוק וכלב.
מרפאת לוטוס, מרפאה וטרינרית בטירת כרמל, מזמינה אתכם, בעלי הכלבים, למצוא בית חם שילווה, יטפל וישמש אוזן קשבת בתהליך המשותף.